مقاله در خصوص سازه های دریایی و موج شکنها تهیه شده توسط مهندس محمدرضا آب راهه

ساخت وبلاگ

مقاله, تهیه, شده توسط, مهندس, محمدرضا, آب راهه, در خصوص, ساخت موج شکنها, و سازه, های دریایی, :

با سلام خدمت دوستان عزیز و اساتید محترم

در سال 1397 خداوند به بنده توفیق این را داد که بخشی از تجربیات ارزنده در خصوص, سازه, های دریایی, را به صورت مقاله, عرضه نمایم  .

اجرای موج شکن و بنادر و سازه, های دریایی,    کاربردهای زیر را بیشتر دارا می باشد :

1-      نظامی

2-      تجاری

در گذشته های دور ملت ها بر این باور معتقد بودند که هر کشوری که مرز آبی بیشتری داشته باشد دارای قدرت بیشتری خواهد بود .

موج شکن :

موج شکن ها امروزه به دو صورت موج شکنها,ی متداول استاتیکی و موج شکنها,ی توده ای سکویی شکل ساخته می شوند که در خصوص, موج شکنها,ی توده ای سکویی باز به دوقسمت موج شکنها,ی سکویی استاتیکی و دینامیکی طراحی ساخته می شوند .

بیشتر موج شکنها, از لحاظ ساختار مشابه همدیگر بوده و اجرای آنها در تمام دنیا به یک صورت می باشد و در خصوص, موج شکنهای متداول می توان به این مورد اشاره نموده که ما دارای چهار لایه مغزه و مترس و فیلتر و آرمور می باشد که گاهاً به اسامی مختلف شناخته می شوند که بالاخص برای آرمور ( آنتی فر ، XBlock  ، تتراپد و...) و در همین موج شکنها ما با واژه پنجه و یا تاج روبرو خواهیم بود .

روش اجرای این موج شکنها در قسمت مغزه که رنج آن طبق آیین نامه های معتبر سازه, های دریایی, از 10 تا 200 کیلوگرم متغیر می باشد با استفاده از حمل و بارگیری از معادن انجام می شود ، در این خصوص, در منطقه آزاد کیش به خاطر می آورم که پیمانکار اجرای موج شکن به جای معادن از مصالح پی کنی فونداسیون جهت ساخت برج ها استفاده می نمود به دلیل آنکه در این مناطق معادنی وجود ندارد .

عرض مغزه های اجرا شده با ماهیت کار و همچنین نوع کاربری کاربد مستقیم دارد و از 8 متر تا 15 متر متغیر و شیب آنها معمولا 1 به 5/1 می باشد .

در خصوص, مصالح فیلتر رنج ان در بیشتر مواقع از 200 کیلوگرم تا 800 کیلوگرم می باشد البته در حال حاضر مطالعاتی در حال انجام می باشد که به جای این لایه از لایه ژئوتکستایل استفاده شود .

در خصوص لایه آرمور که در موج کنهای توده ای متداول به نحوی ساپورت بلوکهای بتنی می باشد رنج وزنی آن 1 تا 3 تن بوده و در زیر آب دریا و بسیار دقیق اجرا می گردد که تکیه گاهی برای لایه آنتی فر خواهد بود .

 

در سالیان اخیر بالاخص در ایران موج شکنهای سکویی شکل بسیار رواج پیدا نموده و بسیاری از موج شکنهای مردمی که در جنوب کشور ساخته شده است به همین صورت می باشد که از قسمتهای مغزه و فیلتر و آرمور استفاده شده و روش اجرایی آن به دو صورت دریایی, ( استفاده از بارج و اسپیلت بارج ) و یا خشکی استفاده از جرثقیل مرتبط به این کار و غواص و بیل مکانیکی می توان اشاره نمود.

 در این جا طبق آیین نامه ما دو نوع موج شکن استاتیکی و دینامیکی داریم ، که در نوع استاتیکی شکل پذیر موج شکن در صورت وقوع یک موج با ارتفاع به عنوان مثال بالای 5 متر تغییر شکل خواهد داد ولی در غیر این صورت می بایست شکل خود را حفظ نماید .

در خصوص موج شکنهای سکویی شکل استاتیکی که به نوع مکزیکی معروف می باشد تغییر شکل قابل توجیه نمی باشد .

موج شکنهای سکویی دینامیکی ، این موج شکنها به مرور زمان تغییر شکل خواهند داد و پذیرفته می باشد .

در خصوص ماهیت سنگهای استفاده شده در موج شکنها که خود دارای بحث بسیار گسترده ای می باشد به مورد مقاومت فشاری و سایش لس آنجلس و همچنین مقاومت بارنقطه ای و... حایز اهمیت می باشند .

 

در کشورهای مانند ژاپن به سمت ساخت موج شکن توسط, صندوقه های عظیم به نام کیسون پیش رفته اند که ساخت همین کیسون خود دارای طراحی های خاص می باشد و حمل و بارگیری و استقرار این کوههای بتنی خود دارای آیین نامه خاص می باشد ، در آبهای عمیق جهت استقرار کیسون می بایست زیر سازه, ای جهت استقرار کیسون در نظر گرفته شود و سپس کیسونها بر روی آن گذاشته شوند معمولا جنس مصالح زیر سازه, از سه قسمت مغزه و فیلتر و بلوکهای بتنی در ابعاد کوچکتر می باشد که در ابتدا لایه مغزه اجرا و تا کد مورد نظر بالا آورده خواهد شد و سپس کیسون گذاشته و بلوکهای بتنی و لایه فیلتر طبق فرآیند خاص توسط, اکیپ غواص و جرثقیل ( رینگر بارج ) گذاشته خواهد شد .

طبق آیین نامه در دنیا می بایست حتما مصالح زیر سازه عاری از خاک بوده و آن معیارهای استاندارد جهانی را دارا باشد .

مطالعات تکمیلی در آینده اضافه خواهد شد .

نتیجه   :

 

برای اینکه هم از لحاظ اقتصادی و هم از لحاظ نظامی در دنیا حرفی برای گفتن داشته باشیم می بایست در قسمت سازه های دریایی,  سرمایه گذاری نمود ، تا آیندگان این مرز و بوم  با افتخار به اینکه گذشتگان به فکر آنها بوده اند زندگی نمایند .

 

                                                                                                                  پیروز باشید

تهیه, و تنظیم :            محمدرضا, آب راهه,

مهندس, معدن و سازه های دریایی

بزرگان سازه های دریایی...
ما را در سایت بزرگان سازه های دریایی دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : mineiran بازدید : 39 تاريخ : يکشنبه 11 آذر 1397 ساعت: 15:16